Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Serniki

  • piątek, 16 maja 2014
    • Sernik tradycyjny

      Ile czasu ja szukałam takiego przepisu....Przepisu na idealny, tradycyjny sernik. Gdy pytałam przyjaciół i rodziny, odkryłam, że dla każdego oznacza to co innego. Dla mnie to delikatny, puszysty i mocno waniliowy sernik, dla innych ciężki, mazisty. Ten pyszny sernik spróbowałam podczas jednego ze spotkań rodzinnych i całe szczęście, bo nie wiem ile by jeszcze czasu minęło zanim trafiłabym na ten przepis. Sernik mocno wyrasta, potem trochę opada, ale taki jego urok. Musicie go obserwować podczas pieczenia, gdyby za bardzo się rumienił, należy go przykryć folią aluminiową.

       

      Sernik tradycyjny

       

      Składniki:

      • 1kg twarogu dwukrotnie mielonego (tradycyjnie użyłam wiaderkowego z Lidla)
      • 200 g masła
      • 10 jajek 
      • 300 g cukru
      • budyń waniliowy bez cukru
      • ziarenka z jednej laski wanilii
      • sok z całej pomarańczy (pominęłam)
      • 2 łyżki przyprawy Dr Oetkera Serniks
      • rodzynki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Żółtka oddzielić od białek, umieścić w misie miksera u utrzeć z cukrem na kogel mogiel. Stopniowo dodawać masło. Następnie w misie miksera umieścić resztę składników i ucierać do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, mieszać, za pomocą szpatułki, aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Gotowy można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Sernik tradycyjny

       

      Sernik tradycyjny

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik tradycyjny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 18:52
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną

      Czytałam ostatnio wywiad z panem Tomaszem Dekerem, w którym to tak bardzo zachwalał wspomniany sernik. Poszperałam w internecie i znalazłam coś na jego podobieństwo na MojeTworyPrzetwory. Zrobiłam, ale gdy spróbowałam samej masy serowej wydała mi się zdecydowanie za słodka, a cynamon za bardzo dominujący. Już się zmartwiłam, że z ciasta do teściów nici :(  Przeszukałam lodówkę i zamrażarkę przy okazji, wpadłam na mrożone wiśnie, potem na pomysł z frużeliną. I tak oto powstało jedno z lepszych ciast w moim repertuarze. Kochani polecam, jest genialne!

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Składniki na ciasteczkowy spód:

      • 300 g ciasteczek cynamonowych, można również użyć herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Ciasteczka pokruszyć na konsystencję piasku za pomocą wałka lub blendera. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Chłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

      Składniki na masę serową:

      • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ostudzonej
      • 2 płaskie łyżki cynamonu
      • 6 łyżek płynnego miodu lipowego
      • 2,5 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, ostudzonej

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, nadal miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodać miód, cynamon, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać żelatynę. Wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki, na całą noc lub na co najmniej 3 godziny.

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 2 czubate łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na ściśniętą masę serową wyłożyć frużelinę, następnie ubitą śmietankę.

      Smacznego :)

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 17:46
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Sernik z żurawiną

      Święta Bożego Narodzenia, bez dwóch zdań, kojarzą mi się z żurawiną. Dlatego wiedziałam, że w tym roku muszę upiec z nią sernik. Co prawda nie wiem czemu ubzdurało mi się, że dodaje się do niego suszone owoce?! Takie właśnie dodałam, ale teraz wiem, że lepsza by była żurawina świeża lub mrożona. Sernik wyszedł taki jak lubię najbardziej, czyli delikatny, mazisty, nie za słodki, po prostu pyszny. Koniecznie upieczcie i raczej nie czekajcie do świąt :)

      Przepis z moimi zmianami od mojej szwagierki, która z kolei wzięła go z jakiejś gazety, ale nie pamiętam nazwy.

       

      Sernik z żurawiną

       

      Składniki na spód:

      • 300 g herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Herbatniki zblendować lub utłuc tłuczkiem na konsystencję mokrego piasku, dodać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 - 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Spód i boki do połowy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na pół godziny.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1kg twarogu do serników (może być wiaderkowy)
      • 150 cukru
      • 4 jajka
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 150 g białej czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną i ostudzonej
      • 250 g żurawiny suszonej (jeśli jest twarda, to namoczyć)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ser razem z cukrem umieścić w misie miksera, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać jajka, po każdym miksować ok. 30 sekund, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować  do połączenia składników. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć żurawinę.Wstawić do piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º i piec 1,5 godziny. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 17:03
  • sobota, 12 października 2013
    • Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Na pewno zauważyliście, że brakuje na moim blogu wypieków czekoladowych. Ale niestety  żaden z domowników za takimi rodzajami słodkości nie przepada. Dobrą czekoladą nikt z nas nie pogardzi, ale czekoladowe wypieki to zupełnie co innego. Dziwię się jedynie, że Murzynek zajmuje tak wysoką pozycję wśród ulubionych ciast. Ale do rzeczy, sernik wyszedł naprawdę dobry, o fajnej mazistej konsystencji, no i ta robiona przeze mnie frużelina wiśniowa. To jest to :) I mimo, że na mnie super wrażenie nie zrobił, to polecam, bo dla odmiany, mąż zachwalał :)

      Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na spód:

      • 200 - 250 g ciastek czekoladowych
      • 50 g roztopionego masła
      • 2 łyżki gorzkiego kakao

      Ciastka zmiksować w malakserze, dodać masło i kakao, wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę ciasteczkową, uklepać i schłodzić pół godziny w lodówce.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg sera na serniki (użyłam sera z wiaderka)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu  z wanilii
      • 1/3 szklanki śmietanki 30%
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • 5 jajek
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g czekolady mlecznej

       

      Składniki na frużeliną wiśniową:

      • 250 g wydrylowanych wiśni mrożonych lub świeżych
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem. Gotować do rozpuszczenia cukru na średnim ogniu. Zalać mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Ser, mąkę, ekstrakt oraz cukier umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników, nie za długo, żeby nie napowietrzać masy. Śmietankę delikatnie podgrzać i rozpuścić w niej kakao. Wlać do masy, wymieszać. Wbijać kolejno jajka, chwilę miksując po każdym z nich. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzoną dodać do masy serowej, wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC. Frużeliną posmarować ciasteczkowy spód, wylać masę serową. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec 90 minut. Upieczony sernik studzić przez ok. godzinę w uchylonym piekarniku, potem na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce.

       

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 50 g czekolady mlecznej
      • 2 łyżki kakao
      • 1/2 szklanki śmietanki 30%.

      Śmietankę umieścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polać sernik, chłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.

      Smacznego :)

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 12 października 2013 11:03
  • sobota, 21 września 2013
    • Sernik z gruszkami i kruszonką kokosową

      To miał być sernik z białą czekoladą i borówkami :) Ale... Borówki były tak smaczne, że nie mogliśmy się z mężem opanować i zjedliśmy prawie wszystkie. Myślę sobie, nic to, mam jeszcze zamrożone ;) Później, biała czekolada nie chciała mi się dobrze rozpuścić, więc postanowiłam ją podgrzać w mikrofali. I niestety się przypaliła.. Więc wieczór był wyjątkowo pechowy, ale za to na drugi dzień jaką miałam minę po spróbowaniu nowego dzieła??!! Sernik z tych, które uwielbiam, delikatny, puszysty, kremowy, wiem powtarzam się, ale po prostu niebo w gębie :) Spróbujcie, a nie pożałujecie!!

      Przepis z Kwestii Smaku z dość znacznymi moimi zmianami.

       

      Sernik z gruszkami i kruszonką

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego Pilos z Lidla)
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
      • 250 ml śmietanki kremówki

      Składniki na kokosową kruszonkę:

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki mąki
      • 2 łyżki cukru
      • 3/4 szklanki wiórków kokosowych.

      Masło rozcierać pomiędzy palcami z mąką i cukrem. Dodać wiórki, ucierać palcami do powstania kruszonki.

      Dodatkowo:

      • 4 dość twarde gruszki

      Gruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

      Żółtka utrzeć na jasną masę z połową szklanki cukru. Dodać ser, obydwie mąki, śmietankę kremówkę i ekstrakt. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę z 1/4 szklanki cukru. Delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki.

      Masę wylać na formę o śr. 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać gruszki, posypać kruszonką.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC, piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 2 godziny. Dobrze upieczony sernik powinien być ścięty gdy dotykamy go na środku za pomocą patyczka.

      Studzić ok. 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

      Smacznego:)

       

      Sernik z gruszkami i kruszonka

       

      Sernik z gruszkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 11:45
  • czwartek, 12 września 2013
    • Sernik z malinami

      W planie miałam upiec tradycyjny sernik, ale w związku z końcówką lata, skusiłam się jednak na wersję z owocami sezonowymi. Padło oczywiście na maliny, bo to moje ulubione owoce zaraz po truskawkach. Sernik wyszedł idealny, dokładnie taki tak lubię, czyli niezbyt zbity, delikatny, puszysty. Kwaskowate maliny równoważą jego smak. Naprawdę polecam, jeden z lepszych moich serników :)

       

      Sernik z malinami

       

      Składniki na spód:

      • 250 g  ciasteczek 5 zbóż+mleko Belvita 
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Ciasteczka zmiksować w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Dodać przestudzone masło, wymieszać. Ciasteczkową masą wyłożyć spód formy lekko dociskając. Wstawić do lodówki.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego)
      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 50 g masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • cukier waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 100 ml śmietanki 30 lub 36%

      Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać masło, ucierać. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Zmiksować do połączenia składników.

      Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy serowej za pomocą szpatułki.

       

      Dodatkowo:

      • 350 g malin (ja posypałam również jeżynami)

      Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i piec kolejne 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować malinami, ewentualnie jeżynami.

      Smacznego :)

       

      Sernik z malinami

       

      Sernikz malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 18:23
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
    • Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

      Miałam nadzieję, że sernik będzie miał troszkę ładniejszy kolor, chociaż spodziewałam się rezultatu. Ale co tu począć jak dostałam od teściowej czubatą łubiankę borówek??!! ;) Więc jeśli tylko macie jeszcze dostęp do jagód, nie wahajcie się ich użyć :) Sernik naprawdę pyszny, kwaskowaty z pyszną chmurką z bitej śmietany. Naprawdę polecam!!

       

      Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego Pilos)
      • 2,5 szklanki borówek (ze względu na kolor polecam jagody)
      • 200 g cukru
      • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, przestudzonej

      Borówki zmiksować razem z cukrem za pomocą blendera na gładką masę, stopniowo dodawać ser. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera, wymieszać. Całość wlać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyc papierem do pieczenia, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30 lub 36%
      • 4 łyżeczki cukru
      • borówki lub jagody do przybrania

      Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na sernik, udekorować borówkami.

      Smacznego :)

       

      Borówkowy sernik na zimno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 sierpnia 2013 17:51
  • niedziela, 02 czerwca 2013
    • Sernik na zimno z domowego twarogu

      Ale mam wenę na serniki :) Ale ze mną tak zawsze, jak się na coś uprę, to nie ma przebacz!!! Dlatego proponuję Wam kolejną jego odmianę, tym razem na domowym twarogu. Szczerze mówiąc nie myślałam, że jego przygotowanie jest tak proste, bo na pewno spróbowałabym dużo wcześniej. Przy okazji mojego pierwszego sernika na zimno, wspominałam, że nigdy wcześniej takowego nie robiłam, a to dlatego, że kojarzyły mi się z serkami homogenizowanymi, moje są na twarogu, serkach mascarpone i wreszcie na domowym twarogu. Kochani polecam, ten jest chyba najsmaczniejszy, no i jaka satysfakcja :)

      Przepis z bloga Madame Edith.

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

       

      Składniki:

      • 2 litry mleka (nie UHT)
      • 4 jajka
      • 500 ml śmietany 18%
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 ulubione galaretki (u mnie z owoców leśnych)
      • owoce sezonowe ok. 400g

      Mleko gotować w garnku, w międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietaną, masę wlać do ciepłego (nie gotującego się) mleka. Zmniejszyć płomień palnika do minimum, co jakiś czas bardzo delikatnie zamieszać. Kiedy ser zacznie oddzielać się od serwatki, masę przelać na sitko z dość małymi oczkami (większe sitko możecie wyłożyć gazą). Odcedzać ok. pół godziny.

      W międzyczasie przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, ja odrobinę zmniejszyłam ilość wody.

      Masło zmiksować razem z cukrami i ekstraktem na puszystą masę, łyżka po łyżce dodawać ser, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja na koniec pomogłam sobie blenderem, żeby masa była idealnie gładka.

      Masę serową wyłożyć do tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia), na wierzchu ułożyć owoce, wstawić do lodówki, aby ser lekko stężał. Wylać ostudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

      Smacznego :)

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z domowego twarogu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 czerwca 2013 18:38
  • niedziela, 19 maja 2013
    • Sernik na zimno z rabarbarem

      Dopiero w tym roku przekonałam się do rabarbaru. Wcześniej pływał u nas tylko w kompocie i jakoś nie ciągnęło mnie, żeby zatapiać go w ciastach czy sernikach. W tym roku postanowiłam, że na blogu będą pojawiać się przepisy z produktami sezonowymi, więc nie mogło zabraknąć i rabarbaru. I wiem, że na pewno to nie ostatni rok z tym warzywem, bo w wszelkiego rodzaju ciastach sprawdza się znakomicie :)

      Przepis na sernik znalazłam na stronie Kwestii Smaku, a że dodatkowo, sernik wykonujemy z serków mascarpone, to musiałam przepis wypróbować. Wypróbujcie i Wy, a ja obiecuję, że nie będziecie żałować :)

       

      Sernik na zimno z rabarbarem

       

      Składniki na galaretkę rabarbarową:

      • 7 pałek rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
      • 2 galaretki o smaku malinowym (ja dałam z owoców leśnych)
      • 0,5 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Rabarbar włożyć do garnka zasypać cukrem, gotować kilka minut aż delikatnie zmięknie. Zalać 3 szklankami, zagotować. Wsypać galaretkę i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostudzenia.

      Składniki na masę serową:

      • 500 g serka mascarpone
      • 300 ml śmietanki 30%
      • 0,5 szklanki cukru
      • cukier waniliowy
      • żelatyna do serników na zimno (użyłam Dr Oetkera)
      • 50 ml zimnej wody + 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

      Dodatkowo:

      • 120 g okrągłych biszkoptów

      Serek zmiksować w misce z cukrami, dodać śmietankę, ubijać do momentu aż masa stanie się sztywniejsza i bardziej puszysta. Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlewać powoli do masy serowej, cały czas miksując.

      Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę serową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

      Smacznego :)


      Sernik na zimno z rabarbarem

       

      Sernik na zimno z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 18:35
  • środa, 17 kwietnia 2013
    • Sernik na zimno

      Aż nie mogę uwierzyć, że ja, która piekę od kilku dobrych lat, nie robiłam nigdy dotąd sernika na zimno. Ale to chyba dlatego, że byłam do nich trochę zrażona, bo nie ukrywam, że nie znoszę wszelkiego rodzaju serników na serkach homogenizowanych. Nie i koniec ;) Przepis znaleziony na blogu Margarytki i okazał się dokładnie taki jakiego szukałam. Mimo, że zmuszona byłam użyć owoców mrożonych, wyszedł idealny (za sernikami z ananasami i brzoskwiniami też nie przepadam ;)). Zresztą musiał taki być, bo w końcu zrobiony prosto z serca dla męża, z okazji imienin.

       

      Sernik na zimno

       

      Składniki na tortownicę 24cm:

      • 150 g herbatników
      • 75 g stopionego masła
      • 1 kg sera ( u mnie już tradycyjnie ser Pilos z Lidla)
      • 250 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
      • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 4 pełne łyżeczki żelatyny
      • 120 ml gotującej się wody

      Dodatkowo:

      • truskawki (mogą być mrożone), dodałam również kilka borówek
      • galaretka (ja użyłam z owoców leśnych)

      Składniki na sernik wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej, muszą nabrać temperatury pokojowej, aby żelatyna się nie zważyła.

      Herbatniki rozdrobnić, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno tortownicy, włożyć do lodówki.

      Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia (powinna być letnia). Ser delikatnie zmiksować ze śmietaną i cukrem. Wlać bardzo powoli żelatynę, miksując na niskich obrotach. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w wodzie (wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4). Owoce wyłożyć na masę serową, delikatnie dociskając, wylać ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę.

      Smacznego :)

      Sernik na zimno

      Sernik na zimno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 17 kwietnia 2013 21:28

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa