Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Ciasta ucierane

  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      Murzynek, ciasto uwielbiane przez mojego męża :) I powiem Wam, że jestem bardzo ciekawa, co powie na tą wersję?! Dostałam od teściowej pyszną konfiturę z czarnej porzeczki, a wariacja na temat Murzynka chodziła za mną od jakiegoś czasu. A tym bardziej, że ciągle słyszę: "Kiedy będzie Murzynek?" :) A ja w związku z prowadzeniem bloga wciąż wypróbowuję nowe przepisy, na stare ciągle czasu brak, a ciasto i tak gości na naszym stole jakby trochę za często ;) Kochani ja naprawdę polecam, ciasto super!!!

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 20 dag masła lub margaryny (u mnie zawsze Kasia)
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki kakao
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło zagotować z mlekiem, kakao i cukrem. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.

      Ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy.

      Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę, piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 500 g śmietanki 36%
      • 3 łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

      Na polewę:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 50 g masła

      Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

      Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Blat ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią ciasta, polać ostudzoną czekoladą, odstawić w chłodne miejsce do stężenia polewy.

      Smacznego :)

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 16:17
  • sobota, 24 listopada 2012
    • Ciasto marchewkowe

      Nie ukrywam, że inspiracją do upieczenia tego ciasta był blog Dorotus. Zresztą chyba dzięki niej pokochałam wszystko co ze słodkościami w kuchni związane. Przepis bardzo podobny, ale nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała.
      W każdym razie to jedno z naszych ulubionych ciast, może nie na tą porę roku, bo jak dla mnie jego aromaty kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale kto by tyle czekał :) 

       


      Ciasto marchewkowe

       

       Składniki:

      • 2/3 szklanki maki pszennej
      • pół szklanki drobnego cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
      • 2 jajka, roztrzepane
      • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
      • pół szklanki drobno pokrojonych, odsączonych ananasów
      • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki


      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, przyprawy.

      W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

       Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. 

      Formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić.

      

      Krem z serka mascarpone:

       

      • serek mascarpone 250gr
      • serek President naturalny 200gr
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki cukru

       

      Żółtka ucierać z cukrem na gładką masę, dodać serek mascarpone, wciąż ucierając. Dodać serek President i ucierać na gładką masę.

      Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, przyozdobić orzechami i cynamonem, schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Ciasto marchewkowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2012 12:49
  • środa, 10 października 2012
    • Murzynek

       

      To chyba pierwsze ciasto jakie w życiu zrobiłam ;) Naprawdę proste w wykonaniu i wychodzi zawsze. Ulubione ciasto mojego męża i choć to zwykły Murzynek, to towarzyszy nam zawsze przy ważnych okazjach. Naprawdę polecam!

       

      Murzynek

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 20 dag masła lub margaryny (u mnie zawsze Kasia)
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki kakao
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 - 200gr orzechów włoskich
      • gotowa polewa z ciemnej czekolady

      Masło zagotować z mlekiem, kakao i cukrem. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.

      Ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy.

      Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę, na wierzchu gęsto poukładać orzechy.

      Piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

      Wystudzić i polać przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą.

      Smacznego :)

       

      Murzynek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 14:00
  • niedziela, 03 czerwca 2012

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa