Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Ciastka

  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
    • Kruche ciasteczka z witrażykami

      Co myślicie o podarowaniu takich ciasteczek ukochanej osobie na Walentynki? Ciasteczka z pewnością wyglądają słodko. A udało mi się je stworzyć dzięki współpracy z tortytorty.pl i sześciu foremkom w różnych rozmiarach firmy Wilton. Same ciasteczka w smaku wyszły bardzo dobre, kruche, pachnące wanilią. Polecam, bo to fajna zabawa.

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Składniki:

      • 250 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • 60 g cukru
      • 1 żółtko
      • 16 cukru z prawdziwą wanilią
      • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
      • landrynki w kolorze czerwonym

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 0,5h. Landrynki potłuc bardzo drobno za pomocą młotka w zawiniętej ściereczce (uwaga, landrynki są na tyle ostre, że mogą ją podziurawić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC z termoobiegiem. 

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Ciasto wałkować na grubość 3-5 mm, wykrawać ciasteczka a w środku mniejsze serduszka na witrażyki (wg uznania). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7 minut, blachę wyjąć, otwory na witrażyki wypełnić pokruszonymi landrynkami. Piec kolejne 8 minut. Ciasteczka mają się delikatnie zarumienić. Ostudzone ciastka delikatnie odrywać od papieru.

      Smacznego :)

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z witrażykami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 stycznia 2014 18:32
  • piątek, 10 stycznia 2014
    • Eklerki

      Ciastko, które zna każdy. My uwielbiamy ciasto parzone, więc sprawą oczywistą jest, że i Eklery :) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis jest naprawdę banalny, a te ciastka to niebo w gębie. Nie czekajcie zbyt długo z wykorzystaniem przepisu ;)

      U nas Eklerki zostały podane z cukrem pudrem, bo tak bardziej lubimy, jednak Wam podaję również przepis na polewę czekoladową.

       

      Eklerki

       

      Składniki na ciasto (12 sztuk):

      • 125 g masła
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować z wodą w garnuszku, dodać mąkę, energicznie mieszać (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki zakończonej kulką). Ciasto jest gotowe, gdy konsystencją przypomina ubite ziemniaki i odchodzi od boków garnuszka. Odstawić do ostudzenia.

      Piekarnik nagrzać do temp. 190ºC.

      Do ostudzonego ciasta dodawać jajka, miksując po dodaniu każdego z nich.

      Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą worka cukierniczego lub nakładać łyżką. Piec ok. 25 minut.

      Ciastka wyjąć, ostudzić. Następnie przekroić każde z nich na pół.

       

      Składniki na krem patissiere:

      • 600 ml mleka
      • ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
      • 6 dużych żółtek
      • 100 g cukru
      • 40 g mąki pszennej
      • 40 g mąki ziemniaczanej

      Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii (ja gotowałam razem z laskami, które po zagotowaniu wyjęłam). Żółtka ucierać mikserem razem z cukrem aż do białości. Dodać wymieszane wcześniej ze sobą mąki. Zmiksować na gładką masę. Zagotowane mleko zdjąć z palnika, dodać masę jajeczną, wymieszać, postawić na palnik, gotować do zgęstnienia. Gotowy krem odstawić do ostudzenia, w trakcie nie mieszać!!

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 40 g masła

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Odstawić do przestudzenia.

      Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na spodnią część ciastek, przykrywać górną, obsypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

      Smacznego :)

       

      Eklerki

       

      Eklerki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Eklerki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 10 stycznia 2014 17:22
  • sobota, 14 grudnia 2013
    • Pierniczki

      Niby pierniki otaczają nas z każdej strony. Nie ma chyba szanującej się blogerki, która nie ma ich na swoim blogu ;) Jednak muszę przyznać, że gdy sama zaczynałam, to miałam problem ze znalezieniem pewnych informacji, np. jak ładnie rozprowadzić lukier na całym pierniczku?! Dlatego podjęłam decyzję, że wpis pojawi się i u mnie. I mam nadzieję, że pojawi się kilka osób, którym okaże się pomocny.

       

      Pierniczki

       

      Składniki:

      • 1/4 szklanki miodu
      • 5 łyżek miękkiego masła
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody
      • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie ciemniejsze pierniczki)

      Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wałkować i wykrawać pierniki odpowiednimi foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut (w zależności od wielkości). Dekorować wystudzone, przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zmiękły.

       

      Pierniczki

       

      Lukier królewski:

      • 1 białko
      • cukier puder (zacznijcie od 1 szklanki, w miarę konieczności dosypując)

      Białko utrzeć w misie miksera razem z cukrem pudrem do całkowitej gładkości.Lukier powinien być zupełnie gładki i lśniący, nie może być zbyt lejący jeśli chcecie dekorować za pomocą woreczków. Nie bez znaczenia jest również cukier jakiego użyjecie, na razie zdecydowanie nie polecam cukru Sweet Family Promyk, jest zdecydowanie zbyt grubo zmielony, za to ostatnio świetnie się sprawdził Cukier Królewski.

      Ja pierniki dekoruję za pomocą worków dekoratorskich z odciętą końcówką. Wiem też, że można użyć zwykłych woreczków śniadaniowych, ale sama nie próbowałam.

      Jeśli chcecie cały piernik pokryć lukrem, musi on mieć odpowiednią konsystencję (lukier oczywiście ;)) Ja tym razem do właściwego lukru, dolewałam po kilka kropli gorącej wody i na bieżąco sprawdzałam konsystencję, która powinna być dość lejąca. Lukier nakładałam również za pomocą worka, tym razem z większym otworem, należy jednak pamiętać o wcześniejszym zrobieniu kontur. Lukier możecie oczywiście barwić w dowolnych kolorach.

      Udanego pierniczenia :)

       

      Pierniczki

       

      Pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 14 grudnia 2013 17:27
  • środa, 30 października 2013
  • wtorek, 15 października 2013
    • Ciasteczka z czekoladą Nigelli

      Strasznie zapracowana ostatnio jestem. I chociaż obiecałam sobie, że w związku z tym, że mam tylko jeden dzień wolnego w tym tygodniu i nie zamierzam nic robić, to nie mogłam się powstrzymać. Zrobienie tych ciastek zajmuje tylko chwilę, a przyjemność ze spożywania jest ogromna :) Naprawdę polecam. Ciasteczka w smaku bardzo podobne do Piegusków.

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Składniki:

      • 150 g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 całe jajko i 1 żółtko
      • 300 g mąki
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dodałam proszku do pieczenia, w kuchni w ogóle nie używam sody)
      • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

      Masło roztopić, lekko przestudzić. Do miski wsypać cukier, dodać masło, wymieszać. Dodać ekstrakt, jajko, żółtko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać za pomocą miksera. Dodać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Ciastka z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z czekoladą Nigelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 października 2013 20:20
  • czwartek, 03 października 2013
    • Ciasteczka cytrynowe

      Ciasteczka z tych, które robi się błyskawicznie. Zrobiłam je aby było coś słodkiego do kawy, tym bardziej, że z mężem rzuciliśmy niedawno palenie i sami rozumiecie, jest zapotrzebowanie ;) Ciasteczka trochę w stylu biszkoptów, ale nuta cytrynowa nadaje im sporo uroku. Polecam :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Składniki:

      • 2 i 1/2 szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
      • 1/2 szklanki cukru (dałam trzcinowy)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty)

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut do lekkiego zrumienienia.

      Smacznego :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Ciasteczka cytrynowe

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 21:05
  • wtorek, 05 marca 2013
    • Ciasteczka maślane

       

      Przyjaciółka zaklepała sobie wczoraj porcję budyniu z malinami :) Niestety budyń nie doczekał, brat nie oparł się pokusie.. Dlatego musiałam wymyślić coś szybkiego w zamian. Udało się, ciasteczka są mega szybkie do zrobienia, bo razem z pieczeniem ich wykonanie zajmuje ledwie pół godziny. Osobiście chyba najbardziej lubię ciasteczka maślane, więc to strzał w dziesiątkę. I tak się zastanawiam i zastanawiam i nie potrafię opisać jak bardzo są pyszne :) A ten maślany zapach unoszący się po domu...uwielbiam. I powtórzę się, nigdy więcej nie kupię ciastek maślanych w sklepie!

      Przepis ze strony mojegotowanie.blogerki.pl


      Ciasteczka maślane

       

      Składniki na ok. 40 ciasteczek:

      • 200 g miękkiego masła
      • 5 czubatych łyżek cukru
      • łyżka ekstraktu waniliowego lub olejek waniliowy
      • 300 - 400 g mąki pszennej

      Z podanych składników zagnieść ciasto w razie konieczności podsypując mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Z ciasta formować kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać za pomocą widelca, jednocześnie robiąc wzorek. Piec przez 15 - 20 minut, studzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasteczka maślane

       

      Ciasteczka maślane

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2013 17:46
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Ptysie z bitą śmietaną

       

      Bardzo lubię ptysie, ale wydawało mi się, że zrobienie ciasta parzonego jest bardziej skomplikowane, a okazało się banalnie proste :) Przepis bardzo szybki i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności. Rodzince bardzo smakowały, więc polecam.

      Przepis pochodzi z ilovebake.pl

       

      Ptysie z bitą śmietaną

       

      Składniki na 10 średnich ptysi:

      • 1 szklanka wody
      • 125 g masła
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jajka

      W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę bardzo energicznie mieszając. Podgrzewać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondelka. Odstawić do ostudzenia.

      Dodać jajka, zmiksować na jednolitą masę.

      Ptysie wyciskać za pomocą szprycy z końcówką dużej gwiazdki lub nakładać łyżką i układać na papierze do pieczenia.

      Piec w temperaturze 200ºC, 25-30 min. Ptysie ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietany 36% (ja od jakiegoś czasu używam śmietany Piątnicy - wydaje mi się, że sztywniej się ubija)
      • 5 czubatych łyżeczek cukru

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Ubitą śmietanę wyciskać za pomocą tej samej końcówki na spodnią część ptysia, przykrywać górną.

      Smacznego :)

       

      Ptysie z bitą śmietaną

       

      Ptysie z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 14:52
  • sobota, 03 listopada 2012
    • Ciastka owsiane

      Naprawdę pyszne. Jakiś czas temu piekłam je naprawdę często, zamykałam w pudełku i potem dla gości były jak znalazł ;) Bardzo zdrowe, naprawdę polecam :) Przepis standardowo już z bloga Dorostus.

       

      Ciastka owsiane

       

      Składniki:

      • 200 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
      • 1 duże jajko
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)

      Masło utrzeć na puch, dodać cukier biały i brązowy, porządnie zmiksować. Dodać jajo i po chwili miksowania resztę składników, zmiksować.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki, spłaszczać i układać obok siebie. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć i ostudzić.

      Smacznego :)

       

      Ciastka owsiane

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 19:32
  • wtorek, 25 września 2012
    • Kokosanki

       

      Po prostu pyszne!!! Chrupiące, mocno kokosowe i tak mało przy nich pracy. Nie mogą się nie udać!!! Najlepsze pierwszego dnia. 

       


      Kokosanki

       

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 140gr cukru
      • 200gr wiórków kokosowych

       

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, żółtka i dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formować kulki.

      Piec ok.20 minut w temperaturze 170°C (aż będą rumiane). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

       

      Kokosanki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 września 2012 13:55

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa