Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Torty

  • piątek, 06 czerwca 2014
    • Tort truskawkowy

      Tak się pięknie złożyło, że tort zbiegł się w czasie z 600 fanem na blogu. Nie było to zamierzone, ale okazja do świętowania jest niewątpliwa :) Dlatego nie zamierzam się wcale rozpisywać, tort super, więc musicie wypróbować. A ja się Wam ślicznie kłaniam i dziękuję raz jeszcze :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Składniki na biszkopt o śr. 22cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części. 

       

      Do nasączenia:

      • szklanka mocnej herbaty

      Składniki na krem truskawkowy:

      • 400g truskawek
      • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody 
      • pół szklanki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 400g śmietanki 30%

      Truskawki zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do truskawek cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, dodać żelatynę. Ostudzić.

      Truskawki zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.

      Smacznego :)

      Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

      • 250g serka mascarpone
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

      Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Udekorować.

      Smacznego :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Tort truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 06 czerwca 2014 19:29
  • piątek, 25 kwietnia 2014
  • wtorek, 04 marca 2014
  • sobota, 15 lutego 2014
    • Tort z brzoskwiniami

      Dzisiaj zapraszam Was na tort z brzoskwiniami. Przeglądałam ostatnio bloga i doszłam do wniosku, że muszę popracować nad przepisami na torty ;) Robię ich niemało, ale zawsze dla kogoś, więc na blogu zazwyczaj się tylko zdjęcia pojawiają. Tort lekki, nieprzesłodzony, taki jak lubimy najbardziej.

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Składniki na biszkopt o śr. 24cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części.

       

      Składniki do przełożenia tortu:

      • 500 g serka mascarpone
      • 600 g śmietanki 30%
      • 4 łyżeczki cukru
      • duża puszka brzoskwiń w syropie

      Brzoskwinie odsączyć, pozostały syrop przelać do szklanki (u mnie było to 3/4 szklanki, resztę uzupełniłam wodą). Dwie połówki brzoskwiń pokroić na plasterki i odłożyć. Resztę pokroić w kostkę. Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć syropem, wyłożyć część masy śmietanowej, połowę brzoskwiń, przykryć drugim blatem, czynności powtórzyć, znowu przykryć blatem, nasączyć. Cały tort posmarować cienką warstwą masy śmietanowej. Boki obsypać okruszkami, wierzch udekorować za pomocą szprycy i brzoskwiń. Wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.

      Smacznego :)

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lutego 2014 14:04
  • sobota, 25 stycznia 2014
  • czwartek, 28 listopada 2013
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Tort orzechowy

      Wszyscy w domu bez wyjątków kochamy orzechy. I właściwie nie wiem czemu taki tort powstał dopiero teraz?! Szkoda zbędnych słów, bo jest naprawdę pyszny, delikatny, lekki, mocno orzechowy. Polecam bardzo :)

       

      Tort orzechowy

       

      Składniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 150 g zmielonych orzechów włoskich
      • szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, miksować do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać żółtko po żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Okrągłą formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę na biszkopt. Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm. Odstawić do ostudzenia.

      Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielić nożykiem od formy. Przeciąć na 3 części.

      Składniki na przełożenie:

      • 400 g śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 4 czubate łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury (użyłam z czarnej porzeczki)

      Dodatkowo:

      • szklanka bardzo mocnej herbaty
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich

      Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć herbatą, rozsmarować połowę konfitury, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, czynność powtórzyć z kolejnym blatem, ostatni blat nasączyć herbatą, posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować masą śmietanową, obłożyć posiekanymi orzechami. Wierzch udekorować wg uznania, ja napis zrobiłam z czekolady.

      Smacznego :)

       

      Tort orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort orzechowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 16:25
  • czwartek, 26 września 2013
    • Tort malinowy z bezikami

      Standardowo inspiracją do upieczenia tortu była strona Dorotki. Lubię kombinować, więc tort powstał z kilku przepisów. Dotychczas w rodzinie dominowały torty śmietanowe i już jakiś czas temu pomyślałam, że pora coś zmienić. U Dorotki krem malinowy jest w wersji z biszkoptem czekoladowym. Mieliśmy okazję go jeść całkiem niedawno i zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że krem jest super, ale czekoladowy biszkopt jak dla nas był zbyt wytrawny. I już wtedy pomyślałam, to jest moje wyzwanie na urodziny męża :) Polecam wszystkim, krem nie jest ciężki, a mocno malinowy, biszkopt klasyczny, ale to połączenie z bezami jest naprawdę mistrzowskie :) Nie muszę chyba pisać, ze polecam ;)

       

      Tort malinowy z bezikami

       

      Przepis na bezy znajdziecie tu (wykorzystałam 2/3 składników): http://anulekkkk.blox.pl/2013/07/Bezy.html

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

       

      Do nasączenia:

      • szklanka mocnej herbaty

       

      Składniki na krem malinowy:

      • 400 g malin (mogą być mrożone)
      • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
      • pół szklanki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 350 g mascarpone

       

      Maliny zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do malin cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli chcecie pozbyć się pestek, maliny należy przetrzeć przez sito (ja ten krok pominęłam, zblendowałam je tylko na gładką masę), dodać żelatynę. Ostudzić.

      Maliny zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.


      Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

      • 150 g mascarpone.
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

      Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Obłożyć bezikami i udekorować malinami.

      Smacznego :)

       

      Tort malinowy z bezikami

       

      Tort malinowy z bezikami


      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort malinowy z bezikami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 18:26
  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tort z wiśniami

      Tort robiony na zamówienie. Na początku nie byłam przekonana do połączenia jasnego biszkoptu z wiśniami, ale smak przeszedł moje oczekiwania i zachwycił. Nie za słodki, lekki, naprawdę pyszny. Polecam przepis, póki mamy sezon na wiśnie :)

      Inspiracja zaczerpnięta z bloga Dorotki.

       

      Tort z wiśniami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 7 jaj
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

       

      Składniki na masę wiśniową:

      • 200 ml kompotu z wiśni
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 700 g wiśni (poza sezonem mogą być również mrożone)

      Kompot, cukier oraz mąkę umieścić w słoiku z pokrywką i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać do garnuszka, gotować do zgęstnienia. Dodać wiśnie, wymieszać, odstawić do ostudzenia.

       

      Do nasączenia:

      • 1/2 szklanki wiśniówki
      • 1/4 szklanki kompotu

       Dodatkowo:

      • 600 ml śmietanki 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kompotem wymieszanym z wiśniówką, wyłożyć połowę wiśni, rozsmarować śmietanę. Czynność powtórzyć z kolejnym blatem. Ostatni blat nasączyć, rozsmarować cienką warstwę śmietany. Udekorować szprycą i wiśniami. Jeśli boki tortu chcecie udekorować tak jak ja za pomocą szpatułki, należy je pokryć grubszą warstwą kremu. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tort z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 23:19
  • niedziela, 16 czerwca 2013
    • Tort z truskawkami

      Ale jestem z niego dumna :) Tort został zrobiony na urodziny brata, może mało męski, ale jak smakował! I po spróbowaniu pierwszego kawałka od razu pomyślałam czemu go zrobiłam w mniejszej tortownicy?! Impreza była nieduża, więc zjedliśmy po 2 kawałki, ale mimo wszystko chyba wszyscy czuli niedosyt :) Polecam Wam przepis, dla mnie na pewno do powtórzenia.

       

      Tort z truskawkami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na 2 części. Blat, który znajdzie się na górze powinien mieć średnicę ok. 1cm mniejszą, ja do wykrojenia użyłam talerza.

      Składniki na krem:

      • 400 ml śmietanki 30%
      • 500 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Składniki do nasączenia:

      • 250 ml przegotowanej, wystudzonej wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny

      Dodatkowo:

      • 750 truskawek

      Śmietankę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone wmiksować na najniższych obrotach miksera, aby śmietana nie opadła.

      Na paterze położyć jeden z blatów,nasączyć, wyłożyć 3/4 kremu, udekorować naokoło połówkami truskawek, delikatnie je dociskając, a na kremie ułożyć truskawki pokrojone na drobne części (kilka zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, dookoła zrobić gwiazdki z kremu za pomocą szprycy (Wilton 1M), udekorować truskawkami.

      Smacznego:)

       

      Tort z truskawkami

       

      Tort z truskawkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 czerwca 2013 21:49

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa