Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Desery

  • sobota, 03 sierpnia 2013
    • Panna Cotta z frużeliną wiśniową

      Ja nie rozumiem dlaczego tak długo zbierałam się do zrobienia tego włoskiego deseru??!! A tak na poważnie, to pewnie dlatego, że te, które do tej pory jadłam nie zwalały z nóg. Na szczęście deser doczekał się debiutu i w mojej kuchni. I powiem Wam, że ten dla odmiany nieskromnie przyznam, mnie powalił. Delikatna, idealna konsystencja, słów mi brakuje, żeby to opisać. Koniecznie spróbujcie :)

      Przepis od Dorotki z moimi drobnymi zmianami.

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na 4 foremki o pojemności 125 ml:

      • 100 ml mleka
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 40 g cukru
      • 1 laska wanilii
      • 2 łyżeczki żelatyny

      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Mleko, śmietankę, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz samą laskę umieścić w garnuszku i zagotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mikstura się zagotuje zdjąć z palnika, usunąć laskę i dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Stopniowo wystudzić (aby panna cotta się nie rozwarstwiła, ja wstawiłam garnek do zimnej wody i poczekałam aż masa zacznie delikatnie tężeć). Przelać do foremek (u mnie były to filiżanki) i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

      Podawać z frużeliną wiśniową (przepis na poprzedniej stronie.

      Aby wyjąć deser z filiżanek zanurzyłam je na kilka sekund we wrzącej wodzie.

      Smacznego :)

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Panna Cotta z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 03 sierpnia 2013 10:41
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Crumble z truskawkami

      Już dawno planowałam ten deser, ale wciąż mi brakowało pomysłu w czym zapiec owoce. Wczoraj dostałam olśnienia :) Co tu dużo pisać. To musi być pyszne :)

      Crumble z truskawkami

       

      Składniki:

      • 1kg truskawek

      Dodatkowo na kruszonkę:

      • 150 g mąki
      • 100 g cukru
      • 80 masła

      Z mąki, cukru oraz masła zrobić kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Formę o średnicy 27cm wysmarować masłem, wyłożyć pokrojonymi truskawkami, posypać obficie kruszonką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

      Gdyby zostało Wam kruszonki, możecie ją zamrozić.

      Smacznego :)

       

      Crumble z truskawkami

       

      Crumble z truskawkami

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 12 czerwca 2013 19:56
  • czwartek, 16 maja 2013
    • Lody truskawkowe

      Jest maszynka, są lody :) Nie ma co się rozpisywać lody bardzo dobre, a z hiszpańskich truskawek, więc nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak będą smakowały z polskich :) Polecam!!!

       

      Lody truskawkowe

       

      Składniki na ok. 1 litr lodów:

      • 2 żółtka
      • 200 ml mleka
      • 70 cukru
      • 500 g truskawek
      • 200 ml śmietanki 30%

      Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zimne mleko. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera, dodać do masy, wymieszać.

      Jeśli lody robimy za pomocą maszynki, to przygotowaną masę należy schłodzić min. 2 godz. w lodówce, następnie postępować wg instrukcji producenta. Jeśli nie korzystamy z maszynki, to gotową masę włożyć do zamrażalnika i co godzinę miksować aż do uzyskania właściwej konsystencji.

      Smacznego :)

       

      Lody truskawkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 maja 2013 13:52
  • wtorek, 14 maja 2013
    • Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

      Sezon lodowy rozpoczęty, na wielu blogach przepisy. Na zamówienie robiłam torty bezowe, więc pozostało mi sporo żółtek. Stąd powstał przepis :) Lody wyszły bardzo kremowe z wyraźnie wyczuwalną nutą wanilii. O takich marzyłam. Zrobiłam je bez maszynki do lodów, ale ich smak mnie tak zachwycił, że dzisiaj zakupiłam maszynkę, więc przepisów na pewno będzie znacznie więcej :)

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 125 g cukru
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 6 żółtek
      • 100 m kremówki

      Mleka wlać do garnuszka, dodać 2/3 cukru, nasionka z wanilii oraz pozostałą laskę, zagotować. W międzyczasie żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem dla uzyskania puszystości, wlać mleko (wcześniej wyjąć laskę wanilii). Wymieszać. Masę ponownie przelać do garnuszka, gotować na małym ogniu, mieszając. Uwaga! Masa nie może się zagotować, bo krem się zważy, musicie wyczuć odpowiedni moment. Zdjąć z palnika, odstawić do ostudzenia.

      Do zimnej masy wlać śmietankę, wymieszać.

      Jeśli przygotowujecie lody bez maszyny, to należy je włożyć do zamrażalnika, wyjmować co godzinę i miksować. Czynność powtarzać aż lody będą na tyle gęste aż nie będzie to możliwe.

      Składniki na mus truskawkowy:

      • 350 ml soku truskawkowego (ja użyłam soku, który mi pozostał po odsączeniu owoców z tortu bezowego)
      • 2 łyżki galaretki (użyłam z owoców leśnych)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Sok zagotować, zdjąć z ognia, wmieszać galaretkę, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do sosu. Schłodzić.

      Smacznego :)

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 maja 2013 16:10
  • wtorek, 09 kwietnia 2013
    • Deserowe babeczki czekoladowe

      Ostatnio królują u mnie desery :) Dzisiaj wreszcie coś czekoladowego, bo na blogu czekoladowych przepisów ,,jak na lekarstwo". Pewnie dlatego, że czekoladę lubię (chociaż mogę bez niej żyć), a za wszelkimi wyrobami czekoladowymi raczej nie przypadam. Budynie, lody, to zdecydowanie nie moje smaki. Ale sernik z musem czekoladowym szalenie mile mnie zaskoczył. Deser szybki i właściwie prosty, jedyna trudność polega na wyczuciu piekarnika, bo jeśli tylko przetrzymacie babeczki w piekarniku odrobinę za długo z deseru wyjdzie po prostu babeczka, a chodzi o to, żeby wypływała z niej czekolada :) Polecam!

       

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Składniki na 6 kokilek o średnicy 6cm:

      • 100 g masła
      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 150 g cukru pudru
      • 100 g mąki pszennej

      Czekoladę razem z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną, odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Jajka i żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodać roztopioną czekoladę. Dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 12 - 14 minut. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 kwietnia 2013 19:33
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Deser ala szarlotka

      W sumie deser ten, z szarlotką ma niedużo wspólnego, ale mimo wszystko jest pyszny :) Nadszedł weekend, a ja nie zaplanowałam sobie żadnego ciasta, więc przepis powstał bardzo spontanicznie. Tym bardziej, że mój mąż jest z tych: ,,Jak to, to dzisiaj niedziela i nie ma żadnego ciasta?" Dla mnie nie ma to znaczenia, ale czego nie robimy dla swoich ukochanych?! Deser bardzo szybki, może nawet okaże się, że wszystkie składniki macie w lodówce, więc naprawdę polecam :)

       

      Deser ala szarlotka

       

      Składniki na 5 porcji:

      • 4 średnie jabłka, najlepiej kwaskowe (np. Szara Reneta)
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru (ja użyłam domowego cukru waniliowego)
      • 250 g serka mascarpone
      • 400 g jogurtu greckiego
      • cynamon do smaku
      • 70 g kruchych ciasteczek z żurawiną

      Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, doprawić cynamonem i dusić do momentu aż będą się rozpadać, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać serek i jogurt, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wyłożyć do szklanki lub pucharka do 1/3 wysokości, wyłożyć masę jabłkową, potem znowu krem. Na wierzch posypać pokruszone ciastka żurawinowe.

      Smacznego :)

       

      Deser ala szarlotka

       

      Deser ala szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Deser ala szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 14:09
  • poniedziałek, 04 marca 2013
    • Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym

       

       

      Po wczorajszym cieście zostało mi trochę malin i właściwie już od wczoraj intensywnie myślałam do czego mogłabym ich użyć :) Pierwszym moim pomysłem była waniliowa kaszka manna, ale skończyło się na budyniu. I wiecie co? Nigdy już nie zjem budyniu z torebki! Smak bosko waniliowy do tego maliny, no po prostu niebo w gębie. Naprawdę polecam!

      Przepis na budyń ze strony kotlet.tv

       

      Domowy budyń waniliowy

       

      Składniki na sos malinowy:

      • 200g malin (mogą być mrożone)
      • 3 łyżeczki cukru

      Maliny włożyć do garnuszka, dodać cukier, gotować do rozpadnięcia malin, odstawić do ostygnięcia.

      Składniki na budyń:

      • 2 szklanki mleka (500ml)
      • 2 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1 laska wanilii
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki masła

      W garnuszku zagotować połowę mleka z masłem oraz ziarenkami z laski wanilii. Do litrowego słoika wlać resztę mleka, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać potrząsając. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje wlać stróżką zawartość słoika, cały czas mieszać. Gdy budyń zacznie gęstnieć, chwilę gotować, mieszać, żeby się nie przypalił.

      Część budyniu przełożyć do szklanki lub pucharka, wyłożyć warstwę malin, znowu budyniu. Wierzch polać sosem malinowym.

      Smacznego :)


      Domowy budyń waniliowy

       

      Domowy budyń waniliowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 marca 2013 16:28
  • piątek, 12 października 2012
    • Tiramisu

       

      Nareszcie!!! Tiramisu, od tego zaczęła się moja przygoda z ciastami. Pierwsze popisowe, nie znam nikogo komu by nie smakowało. Nareszcie, bo w związku z tym, że jakiś czas temu gościło u nas tak często, to postanowiłam zafundować rodzince i znajomym, krótki odwyk :) To robione z okazji urodzin teścia, chyba jego ulubione ;)


      

      Tiramisu

       

      Składniki:

      • 1kg sera mascarpone (u mnie zawsze Piątnicy)
      • 5 średnich żółtek
      • 5 łyżek cukru
      • 300gr biszkoptów języków
      • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
      • kakao do posypania

       

      Kawę zalać dwoma szklankami gotującej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać serek, wciąż ucierając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja używam teflonowej, więc nie potrzebuję, ale zwykła blaszka wchodzi w reakcję z kawą i ciasto na bokach może ciemnieć), każdy biszkopt zanurzać w kawie, chwilę odczekać, aby obciekł i układać jeden przy drugim na dnie. Masę serową podzielić na 2 równe części, jedną z nich przykryć biszkopty, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Obficie obsypać kakao. Schłodzić przez noc w lodówce.

      Smacznego :)

       

      * Na pewno wiecie, że do Tiramisu daje się likier Amaretto, ja tego nie robię, bo nie lubimy alkoholi w ciastach

      ** Przetestowałam kilka przepisów na ten deser i wierzcie mi, masa bez żadnych dodatków (ubita śmietana, piana z białek) utrzymuje najlepszą konsystencję.

       

      Tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 21:04
  • niedziela, 03 czerwca 2012
    • Serniczki z truskawkami w szklankach

       

       Kolejny przepis do wypróbowania którego, zainspirowała mnie Dorotus ;)
      Serniczki w szklankach. Pierwszy raz zrobiłam je jak nie było jeszcze naszych polskich truskawek i z ciastkami na dnie. Moje i moich domowników spostrzeżenia są takie, że pokruszone ciasteczka są zupełnie niepotrzebne i zwiększają kaloryczność deseru, ale kto co lubi ;) A truskawki oczywiście najlepsze, nasze polskie. Gorąco polecam, deser wyśmienity!

      Serniczki z truskawkami w szklankach

       

      Składniki:

      • 2 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 250 gr serka mascarpone
      • 400 ml jogurtu greckiego

       

      Sos truskawkowy:

      • 500 gr truskawek
      • 3 łyżki cukru (wedle uznania i w zależności od słodkości truskawek)
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka soku z cytryny

       

      Żółtka utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodać ser, następnie jogurt, odstawić do lodówki.

      Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, przełożyć do garnuszka, dodać mąkę, sok z cytryny. Gotować, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.

      Układać warstwowo w szklankach, ser i  sos na przemian, wierzch można posypać uprażonymi płatkami migdałów.

      Smacznego:)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Serniczki z truskawkami w szklankach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 czerwca 2012 13:58

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa