Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Bezy

  • czwartek, 22 maja 2014
    • Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Dużo u mnie ostatnio propozycji bezowych, ale po pierwsze ostatnio nastała na nie wielka moda, po drugie kto nie uwielbia bez? :) Tym razem to tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami i powiem Wam, że nie myślałam, że to może tak smakować :) Bo wydawałoby się, że jak biała czekolada to koniecznie maliny. Otóż nie, mówię Wam, to połączenie jest równie genialne!! Dlatego musicie spróbować :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 140ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem z białej czekolady:

      • 200g białej czekolady
      • 300g śmietanki 30%
      • 250g serka mascarpone

      Dodatkowo:

      • 350 g truskawek pokrojonych na plasterki

      Śmietankę wlać do garnuszka, gotować, ale nie doprowadzić do wrzenia, zdjąć przed zagotowaniem. Dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę przelać do misy miksera, dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania sztywnej konsystencji. 

      Blat bezowy posmarować kremem, wyłożyć truskawki, przykryć drugim blatem, udekorować wierzch kilkoma plasterkami truskawek.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 14:27
  • niedziela, 16 marca 2014
    • Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      Jadłam taką bezę podczas jednego z targów regionalnych i to mnie zainspirowało do stworzenia własnego przepisu. To zdecydowanie tort dla fanów wszystkiego co czekoladowe, a mimo iż my nimi nie jesteśmy, to smakuje nam naprawdę bardzo :) Zresztą połączenie kremu czekoladowego i wiśni musiało zaiskrzyć ;) Ostatnio zasypuję Was przepisami na bezy, ale tak ze mną niestety czasami jest!!!

      Tym razem blaty bezowe piekłam inaczej niż zwykle, bo zależało mi na osiągnięciu białego koloru, ale wybór należy do Was.

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 120ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 250g wiśni (użyłam mrożonych)
      • 60g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia. 

       

      Składniki na krem czekoladowy:

      • 60g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 60g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 250g serka mascarpone
      • 200g śmietanki 30%

      Serek mascarpone oraz śmietankę umieścić w misie miksera. Zmiksować na sztywną pianę. Dodać przestudzoną czekoladę gorzką i mleczną, wymieszać.

      Jeden z blatów bezowych posmarować frużeliną wiśniową, wyłożyć krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Podawać odrazu.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 12:31
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Gniazdka bezowe z owocami leśnymi

      Inspiracją do upieczenia gniazdek były oczywiście gniazdka Doroty. Śnieżnobiałe, delikatne, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. W związku z tym, że beza jest bardzo słodka, dodałam do nich owoce lasu i pomysł, nieskromnie przyznam, okazał się genialny :) Musicie je zrobić, bo niebo w gębie to mało powiedziane!!!

       

      Gniazdka bezowe

       

      Składniki na 10 gniazdek:

      • 4 białka
      • 220g cukru

      Piekarnik nagrzać do temperatury 100ºC. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Piana na bezy jest gotowa jak będzie bardzo sztywna i lśniąca. Gniazdka wyciskać za pomocą szprycy z tylką Wilton 1M, formując najpierw podstawę o średnicy ok. 10cm, potem wyciskać pianę dookoła podstawy, tworząc gniazdko. Gniazdka piec 2 godziny (jeśli chcecie, żeby były ciągnące) lub 2,5 jeśli mają być bardziej kruche (najlepiej w trakcie próbować, bo wiele zależy od piekarnika). Wyjąć ostudzić na kratce.

       

      Składniki na frużelinę z owoców leśnych:

      • 350g mrożonych owoców leśnych (dostępne w Lidlu)
      • 80 g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w minimalnej ilości wody

      Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 350g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
      • 1 łyżeczka cukru

      Śmietankę umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wypełnić gniazdka za pomocą szprycy. Na śmietanę wyłożyć frużelinę owocową.

      Smacznego :)

       

      Gniazdka bezowe

       

      Gniazdka bezowe

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gniazdka bezowe z owocami leśnymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 17:47
  • wtorek, 28 stycznia 2014
    • Cytrynowy tort bezowy

      Beza dla wszystkich miłośników Lemon Curd, a wiem, że jest ich naprawdę dużo :) Dla mnie jest to zaskoczenie, bo to zdecydowanie nie moje klimaty. To samo dotyczy męża, ale już moja mama i przyjaciółka uwielbiają. Zrobienie go planowałam już od jakiegoś czasu, bo lubię jak beza w miarę możliwości nie jest bardzo słodka i w tym przypadku tak właśnie jest. Zatem Kochani, jeśli tylko uwielbiacie Lemon Curd, to koniecznie musicie go zrobić.

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec kolejne 1,5 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem cytrynowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 250 śmietanki dobrze schłodzonej 30%
      • 200 g Lemon Curd z tego przepisu

      Serek mascarpone wymieszać z Lemon Curd, umieścić w misie miksera, dodać śmietankę, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe, wierzch udekorować, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać Lemon Curd, tworząc zygzaki.

      Smacznego :)

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Cytrynowy tort bezowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy tort bezowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 stycznia 2014 17:16
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Tort bezowy daquas

      Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego ja tyle czekałam z przygotowaniem tego przepisu?? Nawet ostatnimi dniami mi było nie po drodze. Daktyle kupiłam już jakiś czas temu, ale ciągle coś mi stawało na drodze...Ale do rzeczy, tort mimo iż bardzo słodki, to jak dla mnie genialny w smaku. I podkreślam nie lubię bardzo słodkich ciast, ale ten tort zaliczam do wyjątków. Musicie go zrobić.

      Przepis od Margarytki z moimi drobnymi zmianami.

       

      Tort daquas

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 270 g cukru
      • 8 daktyli bardzo drobno pokrojonych
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce. Piana z białek musi być bardzo sztywna, lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać ocet i daktyle. Miksować jeszcze chwilę do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. 

      Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 24-26cm. Pianę z białek podzielić na dwie części i rozprowadzić na rozrysowanych okręgach. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec kolejne 1,5h. Blaty można piec równocześnie na dwóch poziomach pod warunkiem, że piekarnik ma termoobieg. Studzić w zamkniętym piekarniku. Dlatego blaty najlepiej piec na noc.

      Składniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30%
      • 10 daktyli drobno pokrojonych + kilka do dekoracji
      • 150 g masy kajmakowej
      • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do dekoracji
      • kakao do dekoracji

      Śmietankę razem z serkiem umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę. Dodać kajmak, zmiksować na niskich obrotach, dodać bakalie, wymieszać.

      Papier do pieczenia delikatnie oderwać od blatów bezowych, na jednym rozsmarować krem, przykryć drugim. Posypać kakao, udekorować bakaliami.

      Smacznego :)

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy daquas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 19:26
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą

      Z pewnością inspiracją do tego deseru był blog Dorotki. Jednak u niej przepis pojawił się dość dawno, a ja fanką bezy jestem, ale do dzisiejszego dnia wydawało mi się, że tylko w wersji ze świeżymi owocami. Frużelinę w słoiczkach zrobiłam, chociaż przyznam Wam się, że to ostatni raz, bo mrożone wiśnie są ogólnodostępne, zrobienie frużeliny, to chwila, więc doszłam do wniosku, że nie ma sensu tracić miejsca. Więc do dzieła! I wiecie co? To połączenie jest genialne, kwaskowa frużelina, niesłodka śmietana, gorzka czekolada i beza...Mhmm naprawdę niebo w gębie :)

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu innego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli łyżka po łyżce, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim odrysować okrąg od spodu tortownicy, wystarczy 23-24cm. Wyłożyć masę białkową, wyrównać, ale niezbyt starannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) i po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej całą noc.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru'
      • 80 g gorzkiej czekolady

       

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, rozsmarować na papierze i zrobić wióry za pomocą ostrego noża (zeskrobywać), można również czekoladę zetrzeć na tarce.

      Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Z bezy zdjąć papier, położyć na paterze, wyłożyć śmietanę, frużelinę i posypać wiórami czekoladowymi.

      Smacznego :)

      

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 17:05
  • czwartek, 04 lipca 2013
    • Bezy

      Przepis niby banalny, ale stwierdziłam, że i na moim blogu musi się znaleźć, bo my wszyscy bez wyjątku, kochamy bezy :) Na pewno Wam się przyda do innych wypieków.

       

      Bezy

       

      Składniki:

      • 3 białka
      • 180 g cukru
      • szczypta soli
      • kilka kropli soku z cytryny

      Białka ubić z solą na sztywną pianę, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, na koniec dodać sok z cytryny. Wyciskać bezy na papier do pieczenia za pomocą tylki z dużym okrągłym otworem. Piec w temperaturze 140ºC przez ok. 40 minut, ale najlepiej próbować w trakcie, wtedy bezy będą takie jak lubicie.

       

      Bezy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lipca 2013 11:45
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Czekoladowa Pavlova

      Moje drugie podejście :) Pierwszą piekłam u teściowej, może nie okazała się kompletną klapą, bo mimo iż wyszła mega płaska, to w smaku naprawdę niczego sobie:) To zresztą skłoniło mnie do kolejnej próby. Teraz też nie jestem w 100% usatysfakcjonowana, ale w przypadku bezy trzeba wyczuć piekarnik, a ja do swojego kilkakrotnie zaglądałam i beza troszkę opadła. W każdym razie przepis sprawdzony, beza pyszna i jestem pewna, że kolejnym razem wyjdzie idealna :)

       

      Czekoladowa Pavlova

       Składniki:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 3 łyżki przesianego kakao
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Dodatkowo:

      • 500 g śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru
      • 500 g dowolnych owoców sezonowych

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Dobrze ubita piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodać ocet i bardzo delikatnie wmieszać kakao szpatułką. Pianę wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Idealna beza powinna być chrupka z zewnątrz z delikatną pianką w środku. Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić do ostudzenia na noc w piekarniku.

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Przełożyć na bezę, udekorować truskawkami. Od razu podawać.

      Smacznego :)

       

      Czekoladowa Pavlova

       

      Czekoladowa Pavlova

       

      Czekoladowa Pavlova

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 19:08
  • środa, 08 maja 2013
    • Tort bezowy z bitą śmietaną, rabarbarem i truskawkami

      Inspiracja zaciągnięta z bloga Dorotus. I powiem Wam, że jak tylko zobaczyłam wpis, to wiedziałam, że muszę zrobić ten torcik :) Co prawda miałam czekać do sezonu truskawkowego, ale truskawki w Lidlu wyglądały i pachniały tak bosko, że się nie oparłam :) Tort wygląda bardzo elegancko, ale smakuje jeszcze lepiej, bo co może być lepszego od połączenia kwaskowatego rabarbaru, soczystych truskawek i bezy??!! Moi Drodzy polecam bardzo serdecznie :)

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

       

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • szczypta soli
      • 280 g drobnego cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu winnego

       Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Na koniec dodać mąką oraz ocet. Konsystencja białek musi być bardzo zwarta, sztywna i lśniąca (drobinki cukru nie mogą być widoczne). Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi o średnicy 23 cm.Ubitą pianę podzielić na 2 części, rozsmarować na okręgach i wstawić do piekarnika. Piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec przez 1,5 godziny. Upieczone bezy najlepiej zostawić do ostygnięcia, na noc w piekarniku.

      Składniki na sos:

      • 500 g rabarbaru pokrojonego na nieduże kawałki
      • 300 g przepołowionych truskawek
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek wody

      Rabarbar, truskawki cukier oraz wodę umieścić w rondelku, gotować na niedużym ogniu do momentu aż rabarbar zacznie się delikatnie rozpadać, odcedzić sok na sitku, pozostawić do ostudzenia.(pozostały sok można użyć do polania tortu)

       Dodatkowo:

      • 600 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • kilka truskawek do dekoracji

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Pierwszy z upieczonych blatów bezowych położyć na paterze, posmarować połową sosu, wyłożyć połowę śmietany i przykryć drugim blatem bezowym, czynności powtórzyć. Udekorować świeżymi truskawkami.

      Uwaga!! Tort najlepszy jest świeży, blaty bezowe miękną w lodówce, więc najlepiej jest je upiec dzień wcześniej, a przekładać przed podaniem.

      Smacznego :)

       

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

       

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z bitą śmietaną, rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 08 maja 2013 17:33
  • niedziela, 17 lutego 2013
    • Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

       

       

      Do zrobienia tortu zostałam natchniona :) Blaty bezowe piekłam już wcześniej, jednak to co znalazło się w środku powstało w mojej głowie. Wiedziałam, że połączenie kremówki, mascarpone i pomarańczy będzie genialne. Do tego na wierzch bita śmietana i na to pomarańcze. Całość ogólnie jak dla mnie za słodka mimo, że do mas dałam bardzo mało cukru, ale wiem, że i ta wersja znajdzie swoich zwolenników. My po prostu lubimy mało słodkie ciasta :)

       

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

       

      Składniki na blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 250 g cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo, łyżka, po łyżce cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok. 24cm. Ubitą pianę podzielić na dwie części i rozłożyć na narysowanych okręgach. Wstawić do piekarnika, piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec jeszcze 1,5 godz. 

      Blaty najlepiej piec na noc i zostawić do ostudzenia w piekarniku (nie opadną).

      Składniki na krem pomarańczowy:

      • 200 g Orange Curd
      • 250 g śmietany kremówki
      • 125 g serka mascarpone

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i Orange Curd, wmieszać w śmietanę na niskich obrotach.

      Dodatkowo:

      • 250 g śmietanany kremówki
      • 125 g serka mascarpone
      • 1 łyżeczka cukru
      • kilka kropli soku z cytryny
      • 2 pomarańcze

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i cytrynę.

      Z blatów bezowych delikatnie usunąć papier do pieczenia, położyć jeden z nich na paterze, wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć kremówkę, udekorować cząstkami pomarańczy.

      Blaty bezowe możemy upiec wcześniej, jednak najlepiej przekładać je masami niedługo przed podaniem.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 17:42

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa