Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Ciasta i bułki na drożdżach

  • niedziela, 04 maja 2014
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie to z owocami, choć rabarbar to akurat warzywo ;) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis polecony przez szwagierkę z bloga W kuchni Danusi. Zróbcie bo warto :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Składniki:

      • 600 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 100 g masła
      • 3 żółtka
      • 14 g suchych drożdży
      • 1 i 1/2 szklanki mleka
      • szczypta soli
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

      Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Utrzeć za pomocą rózgi. Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

      Dodatkowo:

      • 600 g rabarbaru pokrojonego w kostkę

      Składniki na kruszonkę:

      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 100 g masła

      Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Kruszonkę wyrobić między palcami.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 maja 2014 12:24
  • sobota, 18 stycznia 2014
    • Ciasto drożdżowe

      Nawet nie macie pojęcia ile ja się zbierałam, żeby upiec ciasto drożdżowe. Wiedziałam, że nie może to być nic trudnego, ale wciąż nie było okazji. Aż wstyd, żeby blog z wypiekami był tyle czasu w sieci i nie było na nim przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe ;) Upiekłam i co najlepsze, kilka na raz!! Kochani polecam, ciasto jest delikatne, puszyste, cudownie wyrasta (te ze zdjęcia aż popękało). No i czy może być coś lepszego na pierwsze śniadanie niż pajda ciacha z masłem?? Mhmmm, to zdecydowanie jedno z najpiękniejszych wspomnień z wakacji u mojej babci.

      W związku z tym, że ciasto robiłam po raz pierwszy, przepis zaczerpnęłam od Dorotki, ale dodałam troszkę więcej cukru.

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Składniki na keksówkę o wymiarach 13x27cm:

      • 300 g maki pszennej
      • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6g)
      • 0,5 szklanki letniego mleka
      • 1 jajko
      • 50 g roztopionego masła
      • 60 g cukru
      • szczypta soli

      Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników, bardzo starannie zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione przestudzone masło.  Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (ok.1,5h). Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić, przełożyć do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryte ciasto odstawić do ponownego wyrastania na 30 do 40 minut.

      Składniki na kruszonkę:

      • 50 g miękkiego masła
      • 10 płaskich łyżek mąki
      • 4 łyżki cukru
      • 8 g opakowanie cukru waniliowego

      Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić między palcami kruszonkę.

      Kruszonką obsypać wyrośnięte ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35 minut, studzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 18 stycznia 2014 10:30
  • poniedziałek, 20 maja 2013
    • Jagodzianki

      Poniżej obiecany przepis na jagodzianki. Ja użyłam do niego gotowego dżemu borówkowego, ale na pewno będą jeszcze pyszniejsze z jagodami :) Po prostu nie mogłam się doczekać!!! Bułeczki są mięciutkie, puszyste, na pewno zjecie nie jedną i nie dwie ;)

       

      Jagodzianki

       

      Składniki na ok. 12 bułeczek:

      • 500 g mąki pszennej
      • 21 g suchych drożdży
      • 20 g miodu
      • 50 g cukru
      • 2 jajka
      • 250 ml mleka
      • szczypta soli
      • 75 g miękkiego masła

      Dodatkowo:

      • słoiczek dżemu borówkowego

      Mleko, miód, cukier oraz jajka roztrzepać w miseczce. Dodać mąkę przesianą wraz z drożdżami, zagnieść ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i delikatnie się kleić. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Składniki na kruszonkę:

      • 35 g mąki
      • 25 g cukru
      • 20 g masła

      Z podanych składników wyrobić między palcami kruszonkę.

      Z  wyrośniętego ciasta formować bułeczki, każdą o wadze mniej więcej 60g. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na ok. 20-30 minut. W bułeczkach robić wgłębienie za pomocą szklanki (mocno docisnąć) i nakładać dżem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

       

      Jagodzianki

       

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 maja 2013 17:27
  • piątek, 19 kwietnia 2013
    • Drożdżówki z budyniem

      Sama nie wiem czemu do tej pory nie upiekłam żadnych bułeczek na słodko??!! Uwielbiam świeże bułeczki, chyba właśnie najbardziej z budyniem. I jagodzianki oczywiście :) Tak się składa, że w pobliżu nie mam żadnej fajnej cukierni, więc świeże, pyszne bułeczki jadam naprawdę sporadycznie. I powiem Wam jeszcze coś :) Zostało mi kilka skrawków ciasta, które wypełniłam konfiturą borówkową i były równie pyszne :) Wiem na pewno, że jak tylko rozpocznie się sezon na owoce, na pewno znajdzie się na blogu więcej tego typu przepisów.

      Przygotowałam również relację fotograficzną z zawijania bułeczek, mam nadzieję, że Wam się przyda.

      Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl

       

      Drożdżówki z budyniem

       

      Składniki na 12 bułeczek:

      • 3 - 3,5 szklanki mąki
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 7 g drożdży suszonych
      • 5 łyżek cukru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 80 g rozpuszczonego masła

      Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Dodatkowo:

      • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy + 1,5 szklanki mleka
      • na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody (lukier powinien mieć konsystencję jogurtu naturalnego)

      Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. Odstawić do wystudzenia.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem, wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia.

       

      Drożdżówki z budyniem

      Drożdżówki z budyniem

      Drożdżówki z budyniem

       

      Uformowane bułeczki wykładać na blachę do pieczenia w sporych odstępach, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC, ja piekłam w 160ºC z termoobiegiem przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane.

      Lekko przestudzone bułeczki polukrować.

      Smacznego :)

       

      Drożdżówki z budyniem

       

      Drożdżówki z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 19 kwietnia 2013 17:44
  • poniedziałek, 14 stycznia 2013
    • Drożdżowe bułeczki z makiem

       

      Nawet nie macie pojęcia, jakie mam wyrzuty sumienia, że ostatnio tak zaniedbałam blog :( Niestety z powodu braku czasu przed świętami nie udało mi się nic upiec, a same święta były tak zabiegane, że wypieków nie sfotografowałam. Obiecuję poprawę ;)

      Poniżej przepis na bułeczki, które zrobiłam natchniona świątecznym makowcem, który wyszedł wyborny, mimo pierwszej próby. Bułeczki może nie są idealne w kształcie (również moje pierwsze bułeczki), ale ich smak jest w stanie zrekompensować wszystko. Bardzo długo zostają świeże, dziś mija trzeci dzień od ich upieczenia i wciąż są mięciutkie i pyszne. Naprawdę polecam! Przepis oczywiście od Dorotki.

       

      Drożdżowe bułeczki z makiem

      Składniki na ciasto:

      • 75 g margaryny lub masła
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
      • szczypta soli
      • 70 g cukru
      • 50 dag mąki pszennej

      Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

      Nadzienie:

      • 250 g maku (ja używam gotowego maku zmielonego firmy BackMit, który świetnie się sprawdza)
      • 100 g cukru
      • 50 g rodzynków
      • 25 g orzechów włoskich posiekanych
      • 1 łyżka miodu
      • olejek migdałowy do smaku
      • szczypta cynamonu
      • 2 skórki skórki pomarańczowej
      • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

      Mak zalać 250 ml gorącej wody, dodać pozostałe składniki, wymieszać. 

      Ciasto po wyrośnięciu dokładnie wyrobić (po przekrojeniu nie powinno być widać żadnych pęcherzyków). Rozwałkować na placek o wymiarach około 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce.

      Smacznego :)

      Drożdżowe bułeczki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe bułeczki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2013 18:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa