Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Ciasta z kremem

  • środa, 09 października 2013
    • Kopiec Kreta

      Nie powiem, że nigdy nie jadłam tego ciasta z pudełka ;) Tak właśnie poznałam jego smak. Tu przedstawiam Wam wersję domową, aczkolwiek uproszczoną na tyle, aby wykonanie ciasta nie było zbyt czasochłonne. Rezultat naprawdę miło mnie zaskoczył, więc jeśli macie ochotę na szybkie ciacho, to naprawdę polecam :)

      Przepis od Dorotki.

       

      Kopiec Kreta

       

      Składniki na spód:

      • 350 g ciastek Oreo lub Neo z czekoladowym nadzieniem
      • 70 g masła

      Ciasteczka razem z masłem zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku. Zmiksowanymi ciastkami wyłożyć formę do tarty (jeśli macie z wyjmowanym dnem) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Chłodzić w lodówce pół godziny.

       

      Składniki na krem:

      • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 400 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach

      Dodatkowo:

      • 7 średnich bananów
      • 250 g ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem czekoladowym zmiksowanych w malakserze
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

       

      Śmietankę ubić wraz z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt i startą czekoladę.

      Na tym etapie możecie wyjąć spód ciasta i przełożyć na paterę. Na spód ciasta wyłożyć banany w całości, skropić sokiem z cytryny, tworząc krąg, wyłożyć krem, formując kopiec, posypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić 2 godziny w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Kopiec Kreta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kopiec Kreta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 16:16
  • piątek, 03 maja 2013
    • Karpatka

      Przeglądałam ostatnio wpisy na blogu i doszłam do wniosku, że zdecydowanie za mało u mnie tradycyjnych, prostych wypieków. Taka właśnie jest Karpatka. Zapewne pod warunkiem, że mamy dobry przepis, ale ten na pewno taki jest. Robiłam ją już nie jeden raz, ale nigdy nie mogła doczekać się zdjęć :) I to już świadczy o jej wyjątkowości. Fale zawsze wyrastają piękne, krem jest nie za słodki i utrzymuje sztywną konsystencję. Przepis na pewno wart wypróbowania, bo kto nie lubi Karpatki??!!

      Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.

       

      Karpatka

       

      Składniki na ciasto:

      • 1 i 1/5 szklanki wody
      • 180 g masła lub margaryny
      • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
      • 6 jajek
      • szczypta soli
      • szczypta proszku do pieczenia

      Wodę zagotować z masłem, garnek zdjąć z palnika, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ponownie postawić na palnik i gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe jak zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać jajka jedno po drugim i miksować, na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, chwilę wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, ciasto podzielić na pół i wyłożyć do blachy o wymiarach 25x40 cm (blachę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec 30 minut (ciasto powinno być rumiane). Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Jeśli macie 2 formy, ciasto można upiec równocześnie, korzystając z funkcji termoobiegu.

      Składniki na krem:

      • 900 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g masła w temperaturze pokojowej

      W garnku zagotować 3 szklanki mleka razem z cukrami. W słoiku umieścić resztę mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do zagotowanego mleka, zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

      Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać budyń, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

      Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem, schłodzić w lodówce, co najmniej kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Karpatka

       

      Karpatka

       

      Karpatka

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 03 maja 2013 21:28
  • wtorek, 29 stycznia 2013
    • Pani Walewska

       

      Do upieczenia tego ciasta zbierałam się i zbierałam, oczywiście zachęcona wieloma bardzo pozytywnymi opiniami. Teraz mogę przedstawić swoją :) Ciasto bardzo dobre aczkolwiek chyba w związku z tym, że tyle o nim słyszałam, mnie nie powaliło. Robiłam dla znajomych i im smakowało bardzo, doszły mnie nawet słuchy, że była kłótnia o ostatni kawałek, więc pewnie przesadzam:)

      PS. Krem mi się zważył, ale to w niczym nie zmieniło jego smaku, zapewne za sprawą nieodpowiedniego masła.

      Przepis oczywiście od Dorotki z moimi zmianami.

      Pani Walewska

       

      Składniki na ciasto:

      • 500 gr mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół szklanki cukru pudru
      • 200 gr masła lub margaryny
      • 6 żółtek (białka odkładamy na później)

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół.

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać cukier oraz mąkę ziemniaczaną

      Dodatkowo:

      • słoik dżemu śliwkowego (450 gr)
      • 200 gr orzechów włoskich

      Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć rozwałkowaną połowę ciasta, posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę piany z białek, posypać połową orzechów. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią (można również obydwie upiec równocześnie w termoobiegu i pod warunkiem, że mamy 2 formy). Jeśli pieczemy osobno, warto składniki na bezę podzielić na pół i ubijać przed samym włożeniem do piekarnika. Obydwa placki ostudzić.

      Masa kremowa:

      • 2 szklanki mleka
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 żółtka
      • 3 łyżki cukru
      • 200 gr masła
      • kilka kropel ekstraktu z wanilii

      Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą roztrzepać z żółtkami i mąkami i wlać do gotującego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, przykryć folią (jeśli folia będzie dotykała budyniu nie zrobi się kożuch), ostawić do wystudzenia.

      Miękkie masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń, dodać ekstrakt, utrzeć.

      Ostudzone placki przełożyć kremem, schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.

      Smacznego :)

      Pani Walewska

       

      Pani Walewska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2013 19:34

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa