Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Tłusty Czwartek

  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Pączki hiszpańskie

      Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tym razem proponuję Wam przepis na inny rodzaj pączków niż te polskie standardowe, które zazwyczaj goszczą w polskich domach. Pączki hiszpańskie, zwane też wiedeńskimi, to ciasto parzone smażone na oleju. Na pewno nie są mniej kaloryczne, ale ja wychodzę z założenia, że skoro Tłusty Czwartek jest raz w roku, to nie ma co sobie żałować :) Kochani polecam jako alternatywę, bo wiadomo, że z naszymi pączkami nic się nie równa :)

      Przepis od Słodkiej Babeczki.

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Składniki na ok. 20-25 pączków:

      • 100g masła
      • 1 szklanka wody
      • 200g mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować w garnuszku razem z wodą. Zestawić z ognia i dodać przesianą mąkę, cały czas mieszać, najlepiej drewnianą łyżką zakończoną kulką. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

      Do ostudzonego ciasta wbijać jajka, po każdym miksując do połączenia z ciastem. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać gniazdka o średnicy ok. 7cm na papier do pieczenia. Papier z gniazdkami pociąć na kwadraty. Olej rozgrzać do temperatury 180ºC. Pączka położonego na kwadracie z papieru wkładać do garnka z olejem, papierem do góry. Po ok. 1 minucie zdjąć papier. Pączki smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

      Składniki na lukier:

      • 200g cukru pudru
      • 2 łyżki wrzącej wody
      • 1 łyżka soku z cytryny

      Cukier puder umieścić w misie miksera, dodać wrzącą wodę i sok z cytryny, utrzeć na gładką masę. Polukrować pączki.

      Smacznego :)

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Pączki hiszpańskie

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 15:51
  • czwartek, 07 lutego 2013
    • Faworki

       

      Przepis na te faworki jest u mnie w domu odkąd pamiętam. I przyznam Wam się szczerze, że to moja mama jest od nich specjalistką. Umieszczam dla Was przepis, ale przyznaję, że faworki jak co roku robiła moja mama :) Polecam, są wyśmienite!

       

      Faworki

       

      Składniki:

      • 20 dag mąki
      • 3 dag masła lub smalcu
      • 6 żółtek
      • 20 dag cukru pudru
      • 2 opakowania cukru waniliowego
      • 1 łyżka spirytusu
      • 75 dag smalcu do smażenia
      • cukier puder do posypania

      Masło posiekać z mąką. W środek wbić żółtka, dodać spirytus, szczyptę soli i wyrobić ciasto nożem, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Gdy jajka połączą się z mąką, wyrabiać ciasto tak aby było jednolite i lśniące. Dobrze wyrobione ciasto po przekrojeniu powinno mieć dużo małych otworków. Rozwałkować jak najcieniej, podsypując możliwie mało mąki. Pokroić na paski szerokości 2-3cm, długości 12-15cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór. Smażyć z obu stron w dużym, płaskim rondlu, nie wrzucając zbyt wiele na raz.  Usmażone faworki wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć. Usmażone faworki posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Faworki

       

      Faworki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 18:03
  • środa, 06 lutego 2013
    • Oponki serowe

       

      Tłusty czwartek już jutro, a ja nie mogę się opanować :) (znajdziecie jeszcze przepis na faworki). Przepis na oponki znalazłam na ilovebake.pl i pomyślałam, że warto spróbować, bo to w końcu co innego niż tradycyjne pączki czy faworki. Oponki bardzo dobre, puszyste z wyraźnie wyczuwalnym serem. Z ciastem pracuje się dość łatwo, chociaż starajcie się jak najmniej podsypywać mąką. Naprawdę polecam :)

       

      Oponki z serem

       

      Składniki na 2 duże talerze:

      • 3,5 szklanki mąki
      • 500 g dobrej jakości sera mielonego (może być z wiaderka)
      • pół szklanki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 2 łyżki śmietany
      • łyżka octu
      • smalec lub olej do smażenia
      • cukier puder do oprószenia

      Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, pod koniec dodając ocet. Na mocno podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinać krążki, a kieliszkiem dziurki. Olej lub smalec rozgrzać do temperatury 180ºC, smażyć oponki z dwóch stron, odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia. Oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Oponki z serem

       

      Oponki z serem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Oponki serowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 06 lutego 2013 15:09
  • niedziela, 03 lutego 2013
    • Pączki

       

      To moje pierwsze pączki i chociaż nie mają jasnej obwódki, która podobno świadczy o ich perfekcyjności, to są naprawdę dobre, choć ja nie jestem w 100% usatysfakcjonowana. Moje bez nadzienia, bo jeszcze nie dorobiłam się końcówki do nadziewania, za to lukrowane dzięki czemu naprawdę długo zachowują świeżość. Polecam :)

      Przepis standardowo od Dorotki :)

      Pączki

       

      Składniki na ok. 25 sztuk (mi wyszło ok. 35, bo wycinałam mniejszą szklanką):

      • 600 g mąki pszennej plus kilka łyżek do podsypywania
      • 3 małe jajka
      • 100 g roztopionego, ostudzonego masła
      • 70 cukru z prawdziwą wanilią
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2 łyżki rumu (ja dałam ekstrakt waniliowy)
      • 10 g suchych drożdży
      • ok. 1,5 l oleju do smażenia
      • dżem do nadziewania

      Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, na koniec dodając masło. Wyrabiać kilka minut, ciasto powinno być gładkie, starać się nie podsypywać mąką, mimo że ciasto będzie lekko klejące. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.1,5h).

      Po tym czasie wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1cm i szklanką o średnicy ok. 7cm wykrawać krążki. Odkładać na oprószoną mąką blachę do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temp. 175ºC (robiłam to na oku, gdyż nie posiadam termometru, olej podczas smażenia powinien lekko pyrkać) po obydwu stronach. Usmażone układać na bibule lub ręczniku papierowym do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem.

      Jeszcze ciepłe lukrować.

      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • ok. 1/4 szklanki gorącej wody

      Cukier utrzeć z wodą, jego gęstość regulować poprzez dodawanie wody lub cukru.

      Smacznego :)

       

      Pączki

       

      Pączki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 lutego 2013 17:26

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa