Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Dodatki do ciast i deserów

  • sobota, 23 listopada 2013
  • wtorek, 12 listopada 2013
    • Syrop piernikowy

      Do zrobienia tego syropu natchnęła mnie Madame Edith. Uwielbiam piernikową kawę z jednej z sieciówek, ale po co płacić za nią 15zł skoro taką samą możemy sobie zrobić w domu? Najpierw zrobiłam syrop wg przepisu Madame Edith, ale powiem szczerze, że dla mnie był zdecydowanie za mało intensywny w smaku i trzeba było go nalać naprawdę sporo, żeby był wyczuwalny w smaku. Niestety wtedy, kawa była dla mnie zbyt słodka. Dlatego podjęłam własną próbę i wyszło to czego oczekiwałam :) Naprawdę polecam :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Składniki:

      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka cukru
      • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Wodę, cukier oraz przyprawę do piernika umieścić w rondelku, zagotować. Delikatnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok. 15 minut do zgęstnienia, dodać ekstrakt, wystudzić.

      Ja swoją kawę przygotowuję z ekspresu do kawy. Jednak jeśli go nie posiadacie można użyć do tego celu innej kawy (rozpuszczalnej, parzonej po turecku itp.) Jeśli zależy Wam na piance, to polecam ubijak do mleka: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ubijak+do+mleka Kiedyś sama z niego korzystałam i pianka wychodziła o naprawdę fajnej konsystencji.

      Smacznego :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop piernikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 listopada 2013 16:14
  • piątek, 02 sierpnia 2013
    • Frużelina wiśniowa

      Rzadko robię przetwory, chociaż chciałabym częściej. Niestety mimo, iż kuchnię od remontu mam maksymalnie zagospodarowaną, to wciąż brakuje mi miejsca. Jednak odkąd zobaczyłam pierwszy przepis na frużelinę na którymś z blogów, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Przepis od Domi, za który bardzo dziękuję, bo frużelina wyszła genialna. Naprawdę polecam :)

       

      Frużelina wiśniowa

       

      Składniki na ok. 10 słoików po 500ml:

      • 2 kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem, który puściły podczas drylowania)
      • 600 g cukru
      • 800 + 100 ml wody
      • 6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn

      Wiśnie razem z sokiem zalać 800 ml wody, zasypać cukrem i gotować do momentu aż owoce stracą surowy smak (ok. 10 minut), dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody (ja zrobiłam to w słoiku, co pozwoliło na dokładne połączenie z mąką), delikatne wlać do wiśni, cały czas mieszając, gotować max. 10 minut. Gotową frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, które ustawiać do góry dnem. Tak sporządzona frużelina ma datę przydatności do 2 lat.

      Smacznego :)

       

      Frużelina wiśniowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Frużelina wiśniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 02 sierpnia 2013 20:18
  • niedziela, 17 lutego 2013
    • Orange Curd

       

      Jak tylko zrobiłam Lemon Curd wiedziałam, że musi również powstać wersja pomarańczowa. I to był strzał w dziesiątkę. Swój wykorzystałam do kremu, ale na pewno się sprawdzi do naleśników, ciasteczek i wszystkiego na co będziecie mieli ochotę. Jeśli tak jak ja kochacie pomarańcze, to naprawdę polecam :)

      Przepis powstał analogicznie do przepisu na Lemon Curd.


      Orange Curd

      Składniki:

      • skórka otarta z 3 pomarańczy i sok z nich wyciśnięty
      • 90 g cukru
      • 2 żółtka
      • 1 jajko
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka oliwy z oliwek

      Sok z pomarańczy wlać do słoiczka, wsypać mąkę ziemniaczaną, zakręcić pokrywkę i dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do rondelka, wsypać startą skórkę, cukier, dodać jajka i żółtka, gotować do zgęstnienia, pod koniec dodając oliwę. Odstawić do ostudzenia.

      Jeśli tak jak ja chcecie użyć go np. do kremu, to warto go zmiksować za pomocą blendera, żeby był gładki.

      Przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

      Smacznego :)


      Orange Curd

      Orange Curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 16:34
  • piątek, 08 lutego 2013
    • Lemon Curd

       

      Tyle dobrego się o nim naczytałam, że postanowiłam spróbować. Uwielbiam smak cytryn, więc byłam niemal pewna, że będzie mi smakował. Mi wyszedł naprawdę kwaśny (taki, że aż mi szczęki ściska :)), ale mimo to nie mogę się mu oprzeć, co jest dla mnie nieco zaskakujące :) Przygotowałam go do rolady cytrynowej, którą Wam zaprezentuję, ale dopiero po weekendzie. Jeśli tak jak ja kochacie cytryny, to naprawdę polecam :) Przepis z bloga Dorotus.

      Ps. Z podanego przepisu wychodzi słoiczek ok. 400g, mi niestety pozostało tylko tyle ;)

       

       

      Lemon Curd

       

      Składniki:

      • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 200 gr cukru (próbujcie podczas gotowania, jeśli okaże się za mało, można dosłodzić)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka oliwy (zapomniałam i w ogóle nie dałam)

      Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i zagotować na koniec dodając oliwę, chwilę pogotować aż sos zgęstnieje, ostudzić.

      Jeśli oczekujecie gładkiej konsystencji, użyjcie blendera.

      Smacznego :)

       

      Lemon Curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 21:13

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa