Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Walentynki

  • czwartek, 14 lutego 2013
    • Kanapeczki walentynkowe

       

      Piekłam dzisiaj tort dla męża i tyle kombinowałam, że został mi jeden biszkopt. Przepis powstał bardzo spontanicznie, ale okazał się znakomity. Naprawdę polecam :)

      Przepis na biszkopt z bloga Dorotus.

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      Składniki na biszkopt:

      • 2 duże jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g mąki
      • 30 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać barwnik. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Wycinać serca mocno przyciskając wykrawaczkę.

      Składniki na krem:

      • 150 g serka mascarpone
      • 150 g śmietany kremówki 36%
      • 2 łyżki cukru
      • lemon curd do przełożenia
      • 40 ml barwnika w płynie

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, wmieszać serek na najniższych obrotach miksera.

      Wykrojone serduszko posmarować lemon curd i bitą śmietaną, przyłożyć drugie serduszko i posmarować śmietaną.

      Smacznego :)

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapeczki walentynkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lutego 2013 18:53
    • Torcik walentynkowy

       

      Walentynki!!! Postanowiłam, że tym razem będzie to tort, a właściwie torcik (ze względu na rozmiary), bo tak mało mam okazji do ich pieczenia. Pracy przy nim niedużo, biszkopt można upiec dzień wcześniej, a efekt (moim skromnym zdaniem) naprawdę fajny. Torcik upiekłam mężowi, trzymajcie kciuki, żeby smakował :)

      Torcik walentynkowy

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 60 ml barwnika w płynie

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać barwnik. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Z papieru wyciąć okrąg o średnicy formy do pieczenia, a potem kształt serca. Papier w kształcie serca przyłożyć do obydwu blatów (położonych jeden na drugim) i wyciąć z nich serce (najlepiej za pomocą noża z ząbkami), pozostałości z biszkoptu odłożyć do miseczki.

      Składniki na nasączenie:

      • 3/4 szklanki wody
      • sok z połowy cytryny

      Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.

      Składniki na krem:

      • 300 ml słodkiej śmietanki 36%
      • 300 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru
      • kilka kropli soku z cytryny

      Dodatkowo:

      • kilka łyżek ulubionej konfitury (u mnie borówkowa)

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Mikserem o niskich obrotach delikatnie wmieszać serek mascarpone, dodać cytrynę.

      Przygotowany biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, posmarować masą (trochę mniej niż połową, bo musi Wam jeszcze zostać na boki tortu), przykryć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć i posmarować masą. Masą posmarować również boki tortu, wyrównać.

      Pozostałości z blatów pokruszyć palcami lub blenderem. Obłożyć nimi boki tortu. Pozostałe okruszki wykorzystać do serca na wierzchu.

      Smacznego :)

      Torcik walentynkowy

      Torcik walentynkowy

      Torcik walentynkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik walentynkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lutego 2013 17:00

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa