Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Śniadania na słodko

  • piątek, 20 września 2013
    • Placuszki z serkiem ricotta wg Nigelli

      Tak nam posmakowały ostatnie placuszki z borówkami, że postanowiłam, że tego typu śniadania będą pojawiać się u nas częściej :) Następne w kolejności musiały być z ricottą, bo od dawna planowałam ich zrobienie. Placuszki bardzo dobre, lekkie jak chmurka :) Mi jednak bardziej smakowały te z borówkami.

       

      Placuszki z serkiem ricotta

       

      Składniki na ok. 15 sztuk:

      • 250 g serka ricotta
      • 1/2 szklanki mleka 2%
      • 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
      • 100 g maki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki oleju (dałam rzepakowy)

       

      W misce dokładnie wymieszać żółtka, serek i mleko. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem lub syropem i owocami.

      Smacznego :)

       

      Placuszki z serkiem ricotta

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 18:13
  • niedziela, 08 września 2013
    • Placuszki z borówkami

      Skończyła mi się łubianka borówek, więc możecie być spokojni :) To już ostatni wpis z nią w roli głównej. Tym razem propozycja na śniadanie. I powiem Wam, że pyszna propozycja. Placuszki są mięciutkie, pulchniutkie z dużą ilością borówek. Naprawdę byłam mile zaskoczona, jak smacznie mi to wyszło :)

       

      Placuszki z borówkami

       

      Składniki dla 2-3 osób:

      • szklanka mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 jajka
      • 3/4 szklanki maślanki
      • 2 łyżki oleju
      • 2 garście borówek amerykańskich

      W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, olej, maślankę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale na tyle żeby można było nakładać je łyżką. Ciasto wylewać na mocno rozgrzany olej, posypywać borówkami. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.

      Smacznego :)

       

      Placuszki z borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 września 2013 11:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa